torsdag, augusti 21, 2008

The natural state of the football fan is bitter disappointment

Sedan förlusten i början på juli mot Sundsvall har vi nog dom allra flesta ställt in oss på en retur till helvetets serie - Superettan.

Sejouren i Allsvenskan blev bara en säsong. Mycket hade nog en frisk Sama kunnat förändra med sina ledaregenskaper och egenskaper att städa bort ytan mellan backlinjen och mittfält men det går inte att komma ifrån att IFK Norrköpings trupp är ett fuskbygge som saknar en verklig grund. På tal om Sama så har han gått ut och sagt att han kan tänka sig att gå ner i lön för IFK:s skull nästa år. Den killen har ett större IFK-hjärta än de andra truppspelarna tillsammans!

Jag hoppas nu att vi en gång för alla får uppleva en tränare som bygger upp det här jävla laget från början igen. Gärna med så många lokala förmågor som bara är möjligt. För om IFK ska vinna tillbaka Norrköpings hjärta igen så krävs det nog en och annan Norrköpingsgrabb i laget.

Det finns många legoknektar i laget som inte bryr sig nämnvärt över dagens situation men det finns en och annan ytlänning som inte går att tycka illa om. Som Eirik Dybendal. Jag har inte lagt märke till det så mycket tidigare men Eirik är en av få som eldar på sina lagkamrater där ute. Han eldar även på publiken då han inför varje halvlek brukar springa fram till fanz-sektionen och applådera uppmuntrande. Han brukar dessutom vara först fram till fanzen efter matchen och den som slutar applådera sist. En sån tar givetvis folket till sina hjärtan men för exempelvis Kevin Amuneke krävs det mer än ett supermål på femton omgångar.

Några namn kommer IFK ha kvar i ettan nästa år varesig dom vill eller inte. De som jag tycker man ska bygga nästa års lag kring är Kristofer Arvhage, Petru Racu och Richard Spong. Det är en stark centrallinje - åtminstone i Superettan. Importer som Amuneke, Burkhardt, Magro & snubben med det krångliga namnet kommer ha nya klubbadresser. Sedan ska det fyllas på med talanger - lokala sådana. Armando Ibrakovic, Oliver Lönn, Linus Hellman, Christopher Telo, Riki Cakic och Andreas Haglund.

Snälla IFK Norrköping kasta inte bort den talangen ni ändå har.

IFK kommer få sin superarena. Den kommer att stå klar till premiären 2010. Innan var det sagt till premiären 2009. Undrar om det har att göra med dagens tabelläge..

Den kommer inbringa pengar på sikt. Laget IFK Norrköping kommer också bli framgångsrikt på sikt. Det är i alla fall vad jag inbillar mig för det finns en stark ungdomssektion i föreningen som man måste vårda nu.

Men det måste rensas från högre ort. Det finns inte många i klubbens ledning jag har förtroende för. En fotbollskunnig styrelse vore trevligt om IFK Norrköping kunde skaffa någon gång. Ledare som vet vad det handlar om här i Norrköping.

Det viktigaste inför framtiden är dock vem som ska träna laget 2009. Det krävs någon som kan vårda talangen. Jag vill se en nytänkande tränare som inte är rädd för att lyfta fram unga talanger till a-laget. Det har nämligen IFK Norrköping varit säkerligen sämst i Sverige på. Jag vill se någon som likt Arséne Wenger säger "varför köpa stjärnor när du kan skapa egna" eller "ålder har ingenting med en spelares kvalité att göra" en tränare som har en tydlig spelfilosofi och som får tid att bygga upp nåt bra.

Frågan är om en sådan tränare finns. Och finns han inte inom landets gränser får IFK blicka utomlands. Det har gått bra förr i tiden det.

Bakom tränare Jingblad och tränare Cratz finns annars två herrar som jag tror skulle kunna fungera. Sulo Vaattovaara och Tony Martinsson. Tony har tränat U21 och känner till grabbarna som ska slå sig in i a-laget och båda har även ett stort hjärta för klubben. Martinsson sa förresten i en radiointervju om han inte var less på att ha haft nästan alla positioner i IFK förutom huvudtränare och om han inte var sugen på någon annan klubb. Tonys svar löd 'IFK Norrköping är ju mitt liv, för mig är det livskvalité att få jobba för IFK' Det är såna människor som IFK behöver just nu.

Det får ta fem år till i Superettan men nästa gång IFK Norrköping tar klivet upp måste man göra det för att stanna. Den här stunden i solskenet var rolig i ca fem minuter innan DIF gjorde 0-1 på Parken i april.

Nu vill jag tillbaka till Superettan för att se detta lag byggas om.

Som nån general skulle ha sagt. Gör om - (och för i helvete) gör rätt nån gång!


They were fucking rubbish last year.
And they were fucking rubbish the year before.
And I don't care if they are top of the League, they'll be fucking rubbish this year, too.
And next year. And the year after that.
I'm not joking.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är ledig om IFK vill ha en halvdålig vänsterback

Dennis sa...

En halvdålig vänsterback är bättre än en heldålig.

Maila till ifk@ifknorrkoping.se så låter dom dig säkert provspela ;)