söndag, november 30, 2008

Snart är det jul..

Lars Vegas Trio - Varje dag är jul

lördag, november 29, 2008

Black sunday afternoon

Fast det är ju lördag och inte ens eftermiddag. Men jag gillade titeln.

Granen på torget utanför mina fönster är monterad. Själv så har jag tagit fram min USB-gran som lyser i rött, grönt och blått.

Jag gick förbi Idrottsparken och fick en tår i ögonvrån. Det ser inte klokt ut. Jag skulle köpt lite gräs i alla fall.

Det blev alltså Boogie eller Bogart alias Göran Bergort som tar över IFK Norrköping.
Lycka till säger jag i all välmening.

Att IFK vill börja om, satsa ungt och fräscht, bygga lokalt och satsa på egna talanger är ju ett steg i rätt riktning. Ett steg i jävligt fel riktning är att då säga upp den ansvarige för ungdomsakademin. Om ekonomin är så ansträngd kunde man väl för bövelen hittat nån annan tjänst än just denna att skära ner. Det känns som IFK skjuter sig i foten ännu en gång.

Med denna tränarvärvning verkar åtminstone ledningen i IFK nu säga att vi kommer att ha tålamod. Kommer staden Norrköping ha det? Kommer supportrarna ha det? Kommer jag ha det? IFK Norrköping ska självklart ha som mål varje år man inte spelar i allsvenskan att komma dit året därpå. Allt annat är bara snömos.

Kraven kommer vara fortsatt höga men året som varit. 2008, det kan faktiskt ge Boogie och co det tålamod man behöver. Efter det här ruttna året kan det enda som krävs under 2009 vara att IFK Norrköping börjar spela fotboll igen. Då kanske även mazarinligan kan ta ett mellanår men handen på hjärtat, Superettan 2009 ser inte skrämmande ut och IFK har med Superettanmått ingen dålig trupp. Problemet nu är att det inte finns en spänn i kassakistan. Därför sprack värvningen av Pligg kan vi läsa idag. Jag misstänker att IFK tvingas rea ut duracellkaninen Bamberg och ärkedivan Amuneke för att ha råd med driften av laget 2009.

Stefan Hellberg!

Att Hellberg blir Bogarts sidekick på tränarbänken var en smärre sensation. Hellberg som är erkänt suverän på att fostra talanger och har näsa för talangerna i Norrköping med omnejd är förstås en oerhörd resurs. Frågan är bara om de båda klarar av pressen från den här staden. Hellberg klev av som huvudtränare 2005 efter att just inte klarat av pressen efter sju matcher utan vinst i Superettan. Kanske fungerar det bättre när han får jobba lite mer i skymundan och låta Bogart förklara poängtapp mot Friska Viljor istället.

Hellberg är faktiskt en fantastisk värvning. Hellberg vs Cratz är som natt och dag och Bogart är uppenbarligen av samma virke som Hellberg. Ganska stor skillnad jämfört med Jingblad och i synnerhet Cratz. Ingen av Hellberg/Bergort skulle sannolikt såga sitt eget lag offentligt i media. Jag minns Stefans tid senast i IFK. Hur värdelösa IFK än var så hittade han alltid något positivt. Det är inte dåligt i sig men efter 0-5 uppe i Boden blev det rätt patetiskt. Jag hoppas att dom faktiskt har egenskapen att kunna ryta i när det behövs. Det ska inte vara någon mysstund under träningspassen.

Nåväl. Jag känner en oerhörd försiktig optimism.

IFK Norrköping-Silly Season 1-1
IFK: Boogie/Hellberg
Silly: Spong
Fortfarande väldigt utvisad: Amuneke

lördag, november 22, 2008

IFK Nostalgiköping?

Foto: Brita Nordholm

Inte så mycket som hänt på IFK-fronten den senaste tiden. Två veckor har förvisso bara gått sedan sista sparken på Parken. Nu opererar förskräckliga grävskopor där istället. Nu blir det konstgräs. Blä. Kanske då inte så konstigt att IFK Norrköping blir lite nostalgiska och ser tillbaka till vad som var bra en gång på detta gräs som nu är förintat.

Dagens silly season-näve innehåller nämligen nyheterna att IFK är angelägna att knyta Pligg till sig, vilket man iof är varje november men den här gången..jag vet inte men det känns lite typiskt IFK om det skulle bli av den här gången.

Kristian Bergström har en vänsterfot som är gudomlig men i ett läge där IFK ska släppa fram sina talanger känns det lite..ska vi säga kymigt? I min värld är vänsterkanten gjord för Christopher Telo. Nu har förvisso Pliggen lirat på innermittfältet i Åtvid av vad jag förstått men inte faen värvar IFK honom för den positionen. Där ska ju (Öl?)-Burken regera...Men visst vore det lite kul med en comeback i IFK av Pligg. Inte minst av nostalgiska skäl men får jag välja ser jag hellre en värvning av Walle.

På Svenskafans skvallras det om att IFK:s nye tränare heter Göran Bergort och presenteras på måndag.

Ta det med en nypa salt. Det gjorde jag. Grovsalt. Boogie var en härlig grovjobbare under sin tid i IFK 91-96 men är han ett tränarämne? Tja, inte vet jag men jag antar att han är scoutad grundligt och inte bara aktuell för att han är tjenis med Tony Martinsson. Att jag vill se en ny, tämligen ung och nytänkande tränare i IFK är en sak men är Boogie rätt man att stå där när snålblåsten och mazarinerna från VM-läktaren haglar mot IFK-bänken? Jag menar att träna Falu BS och Ringarum som han tydligen gjort är ju en sak, att träna IFK Norrköping är en jävla skillnad.

Inte minst med tanke på mazarinligan.

IFK Norrköping-Silly Season 0-1
IFK: -
Silly: Spong
Utvisad: Amuneke

torsdag, november 13, 2008

Tintin


Varje dag lär man sig något nytt. Eller kanske inte men idag gjorde jag det.

Av en ren slump hittade jag gamla Tintin-avsnitt dubbade på svenska med rösterna från dom legendariska ljudböckerna! Varför har inte televisionen repriserat detta utan den senare tecknade versionen av Tintin som har helt andra röster.

Är dom djävulusiska möshumlor och tusen miljarders trollpackor ifrån blåkulla hela bunten?

Det är alltså Tintins Äventyr med rösterna av Tomas Bolme, Åke Lindström, Lars Edström och alla de andra. Inte visste jag att de dubbade en tv-serie innan grammofon eller kassettbanden.

Visste ni förresten att Kapten Haddock i dom tidiga översättningarna av Tintin i Sverige inte dricker whiskey utan kalasmust! Otroligt roligt.

När man tittar på dessa avsnitt blir det dock lite knasigt då dom skiljer sig rätt kraftigt på sina håll från ljudböckerna och albumen plus att rösterna i ljudböckerna sitter på fel figurer, exempelvis som här nedan i Den mystiska stjärnan där rösten av profeten Pytagoras sitter på Kalkyls assistent. I ljudboken är det för övrigt inte Kalkyl som upptäcker den mystiska stjärnan utan givetvis Professor Flintén..nu nådde jag nästan nördskalan här.

Nåja.

Här är del 1 av Den mystiska stjärnan, tack till de goda hjärtan som publicerade detta. Fortsättningen och fler äventyr är det bara att klicka sig vidare till.

måndag, november 10, 2008

The Mist

Trots att monstren i moderna filmatiseringar av Stephen Kings noveller har en tendens att likna fläskfilé så gillade jag denna film. Jag gillar dom flesta King-filmatiseringarna med vissa undantag. Detta är inget sådant. Trots kanske inte alltid lyckade monster-effekter så är det lätt att låta livet flyta iväg dessa knappa två timmar.

The mist handlar om en grupp människor som blir fast i ett snabbköp under en dimma som visar sig innehålla något riktigt ondskefullt. Det är typiskt Kingst (eh?) med en sömnig inledning för att sedan någonstans i mitten explodera med extravaganta monster som flyger, krälar och dödar. Ja, och så slutet som inte heller i den här historien är väntat, även om det borde vara det om man kan sin King förstås.

Filmen är en sevärd skräckrulle men man kan nog kategorisera (vilket fruktansvärt ord förresten) filmen som en psykologisk thriller likväl.

Specialeffekterna är inte alltid strålande men har man Langoljärerna som jämförelse så är ju detta ett mästerverk.

söndag, november 09, 2008

Jo ja tackar ja!

Jodå, jag släpade mig till Parken overkligt pigg för IFK:s sista match i allsvenskan och sista match på riktigt, lerigt och tovigt naturgräs idag när man mötte Hammarby.

Knappt 2000 närmast sörjande var vi men vi gick nog hem med ett litet leende i våra utbrända IFK-hjärtan då Peking chockade genom att vräka in fem mål efter den sedvanliga urusla starten med 0-1 och 0-2 innan matchklockan stod på fem minuter.

5-2 (2-2) blev det i en match utan försvar mellan två lag som ville attackera.

Det var kul att få se IFK spela boll för en gångs skull. Nervknutarna var upplösta, inget spelade längre någon roll och att Bajens backlinje uppträdde lika virrigt som IFK:s gjort hela säsongen banade väg för målkalas. Noterbart att se att IFK faktiskt kan spela boll, jag hade nämligen inte sett det i dom 29 första omgångarna.

Sista matchen var det kanske för en mini-legend i Micke Blomberg. Jag har älskat hans hjärta, slit och mod och kampvilja lika mycket som jag inte älskat hans idiotiska tvåfots-tacklingar som gett ett och annat rött kort. Bästa minnet är nog hösten 2004. Då var Blomma grym och blev därför värvad av Kalmar FF. Nu har tyvärr tiden hunnit ikapp nummer tre. (även om han barrockt nog haft nummer sju dom sista åren)

Nu väntar en intressant tid som alltid så här års men nu känns det extra intressant. IFK står inför en ny tid. Nu måste saker och ting göras rätt. Från grunden.

Bamberg & Amuneke säljs med stor sannolikhet. Vissa andra kommer köpas ut om ekonomin tillåter medan Sasa, Magnusson och Nordbeck inte får nya avtal. In med friskt blod. Ungdomarna kommer prägla IFK 2009. Idag såg vi en glimt av det i Lönn & Telo. Om sedan utskällda Khalili och Russell spelar med samma fart som idag så kan det ju bli lite kul kanske.

Vem som blir ny huvudtränare ska bli väldans intressant att se.

Har på känn att det blir Cratz ändå.

----------------------------------------------------------------------------------------

0-2 efter 5 minuter - 5-0 på de resterande 85.

Tänk om IFK kunde ha lirat lika avslappnat som idag alla de gånger man åkte på dessa tidiga mål under det här pajasåret. Det har nästan varit mer regel än undantag.

Nej det var en riktig skämtsäsong det här.

Nu går jag i ide. Vi ses i april när doften av gräs ligger tät över Parken. Eller. Nävisstja.

måndag, november 03, 2008

Knappast nytt & fräscht men..

Okej, IFK Norrköping ska bygga nytt, ungdomligt och fräscht. Det är den nya filosofin. Talanger ska äntligen få chansen. Den nye huvudtränaren ska handplockas för att just utveckla talangerna.

Idag presenterades olika grupper som ska arbeta med olika frågor. I fotbollsgruppen återkommer lite sensationellt några gamla rävar till IFK i Björn Ahlberg, Pelle Holm och Tommy Wisell. Det känns väl helt okej, det kan ju bara bli bättre men nytt och fräscht känns det ju sannerligen inte. Tveklöst är ju att trion tillför mer kompetens i hur man ska bygga ett lag än vad som rådit den senaste tiden och att dessa herrar byggde det som senast gav IFK Norrköping framgång.

Hur som helst ser jag ett litet litet ljus i tunneln. Om IFK verkligen byter spår på riktigt och blir ett lag med mestadels hemvävt och unga spännande talanger på väg upp i sina karriärer än tvärtom så kommer intresset i stan snart tillbaka.

F.ö planerar jag att gå på IFK-Bajen på söndag. Hur sjukt är inte det?